martes, diciembre 05, 2006

"TANTO ESPAÑOL COMO CATALÁN"

Atención a la encuesta post electoral que en Catalunya ha hecho el Centro de Estudios de Opinión, el CIS de la Generalitat. Una vez sabidos los resultados de las elecciones autonómicas, Ciutadans pasaría del 1,7 al 4,4 por ciento en intención de voto y superaría al PP. En cuanto a los resultados también hay algunas variaciones, pero lo que me llama más la atención es la pregunta sobre cómo se siente cada catalán, si más español o más catalán.

Las respuestas derriban muchos mitos sobre el supuesto independentismo de la mayoría de los catalanes. Un 44,3% se considera "tanto español como catalán" (ahí estoy yo), un 27,2% "más catalanes que españoles", un 14,5% "sólo catalanes", un 6,1% "sólo españoles" y un 4,7% "más españoles que catalanes". Por otro lado, un 51,6% de los ciudadanos considera "insuficiente" el nivel de autonomía de que dispone Cataluña (ahí también estoy yo), frente a un 37,4 que lo ve como suficiente. ¿Vamos a creernos todavía el país de mentira que nos quieren vender los políticos y los columnistas listillos?

1 comentario:

Marc dijo...

Lunaro, cadascú llegeix els resultats com més li plauen. D'enquestes del CIS i de baròmetres de la Generalitat hi ha hagut tants resultats com pastanagues en un camp, i la qüestió és que quan la majoria sortia "independentista", els que no combregaven amb els sobiranistes s'afanyaven a matisar-ho tot. Ara tampoc no cal fer-ne una anàlisi sociològicament estricta, tot i que les tendències sempre marquen. Al cap i a la fi crec que el tema no és ser o sentir-se independentista, sinó fins quin punt estem còmodes en un estat centralista i molt propens a carregar-se el català (persona, llengua, cultura) a la mínima -per tot allò dels tòpics-, o si passem de tot i renunciem al respecte i a la quota político-social que ens pertocaria en un estat de dret avançat. En el cas de la independència de Catalunya i pels que sempre posen el cas dels Balcans com a exemple, deixa'm contraposar-los-hi el cas de Txèquia i Eslovàquia (separats pacíficament) o el del Quebec que, malgrat no assumir una majoria en un referèndum sobre l'autodeterminació, no hi renuncien, i a sobre l'estat els hi ho permet refrendar. No serà fins que no fem un referèndum d'autodeterminació que no coneixerem el que vol realment el poble català. Heus aquí la diferència; pel que fa a la resta, ja saps que coincidim en moltes coses.