jueves, octubre 12, 2006

UNA MALA PERSONA LLAMADA SALVADOR SOSTRES


Realmente hay que ser muy mala persona y de la peor calaña para empezar una artículo de esta manera: "En Barcelona queda muy hortera hablar en español, yo solo lo hablo con la criada y con algunos empleados. Es de pobres y de horteras, de analfabetos y de gente de poco nivel hablar un idioma que hace un ruido tan espantoso para pronunciar la jota".

Doncs amic Salvador et dic en català, per què m'entenguis, que potser estaríes molt bé netejant-me les sabates, llepant el terra per on trepitjo o fent-me el dinar. El problema potser és que amb la bilis i la frustració que portes endins el dinar sabria al que saben les teves columnes a l'Avui: a autèntic periodisme d'escombraries. Salvador Sostres, em fas pena i fàstic. Diari 'Avui', feu pena i fàstic per permetre que un simulacre de periodista com aquest encara escrigui al vostre diari. Tot i que potser tampoc té importància, perquè no us llegeix ningú... Jo pensava que el primer diari publicat en català després de la mort de Franco pertanyia a la premsa de prestigi i de qualitat. Veig que no.

8 comentarios:

. dijo...

Es bastante interesante el argumento del Sr. Sostres. Sencillamante, por comprobar como se contraponen los prejuicios y los argumentos nacionalistas de todo tipo vengan de donde vengan. A los mesetarios les gusta burlarse del catalán por su sonoridad y fealdad. Para mí lo divertido sería construir un "espejo de prejuicios", de equivalencias entre argumentos tribales. Básicamente el nacionalismo catalán y el vasco quedarían muy desnudos, porque como el español está desprestigiado, a nadie se le ocurre pensar que tiene dignidad. Pero ser un verdadero patriota catalán o vasco antes era chic, ahora es lo que se debe ser: es como el que se viste con ropa pasada de moda, ese es el español, objeto de risa. Y el que se viste con lo último de la pasarela y no lleva calcetines blancos es el buen catalán consciente de su identidad. La metáfora puede ser educativa, puesto que hace unos años no se podía entrar con zapatos deportivos en una discoteca que tuviera un mínimo de dignidad y ahora, sin embargo, es el colmo de la moda.

Anónimo dijo...

lunaro, enohrabuena, tienes toda la razón, este sostres es un mero provocador que no aporta nada. solo provocaciones. es absurdo perder medio minuto más con este personaje cuyos méritos, por cierto, desconozco totalmente, aparte de salir en un programa de televisión llamado crónicas marcianas, paradigma, por cierto, de la españa cañí que tanto critica en este seudoartículo. en fin...

Anónimo dijo...

Creo que a los españoles os falta sentido del humor, y sobre todo saber reiros un poco de vosotros mismos para entender el artículo de Salvador Sostres.

A ver, el simplemente le da la vuelta a un argumento, el que siempre han usado muchos españoles para menospreciar el catalán: que es de payeses, que con el catalán no se puede salir de casa ni hacer negocios.

Salvador es un chico muy inteligente y muy válido. Sus columnas son de lo mejor que se publica en prensa en España. Si tanto pica a los del otro bando, por algo será.

yinyang mason dijo...

Yo no pienso que el catalán sea de payeses y que no puedas salir de casa con él. Soy catalán y soy bilingüe... Y si Sostres fuera tan inteligente no diría en un artículo de un diario normal que hablar castellano "es de pobres y de horteras, de analfabetos y de gente de poco nivel". Yo lo que me pregunto aquí es, ¿a quién o a qué representa Sostres, al margen de él mismo?

Marc dijo...

Lunaro, puc estar d'acord que el Sostres és una mena d'enfant terrible provocador, però d'aquí a criticar l'Avui i defenestrar-lo per tenir Sostres com a columnista em sembla un argument "copeísta", i he de dir que l'Avui té articles de fons i hi treballen periodistes tan bons que El País o Canal Sur; ahir vaig agafar El mundo i a les 5 primeres planes, cada columnista treia un fet o un altre referent a Catalunya, sempre des d'un punt de vista esbiaixat i insultant; fins i tot l'Umbral ens titllava de provincians. Des del desconeixement que ells tenen del que és Catalunya, crec que també t'ho hauries de carregar contundentment donat que tu saps què és l'independentisme democràtic, perquè una cosa és opinar i girar l'article com ha fet el Sostres amb -òbviament saps que és mentida que sigui hortera parlar en castellà a Barcelona, és un canvi de papers metafòric que crec que hauries d'haver entès- i l'altra vomitar mentides volgudament com fa cada dia El Mundo i la Cope, entre d'altres. La democràcia està en el respecte i no en l'odi vers el que pensa diferent; sí, un tòpic, però de vegades va bé recordar-ho! M'agradaria veure un article teu en castellà defensant els independentistes que som demòcrates, com la majoria, vaja.

yinyang mason dijo...

Trobo una ximpleria qualificar els meus arguments como 'copeístes' quan ni escolto la Cope ni sóc de dretes. Només dic que un diari suposadament de prestigi como 'Avui' no pot tener aquest "enfant terrible provocador" entre els seus columnistes. Per mi l'article no és donar la volta a res, sinó directament anar a insultar. Si em parles d'El Mundo i la Cope lògicament estaré d'acord amb tu, però 'Avui' em continua semblant un panflet que està l'altra banda per culpa de gent com Sostres.

I ja que em reptes a fer un article en castellà (tots els faig en castellà excepte posar a parir el Sostres), tranquil que el faré parlant del independentisme democràtic.

Marc dijo...

Lunaro, no he dit que siguis copeísta, simplement que l'argument que esgrimeixes així m'ho sembla. El que pensis sobre l'Avui és totalment respectable, però els que el llegim habitualment veiem que és un diari ben fet i que se'l critica sovint amb arguments banals (l'ABC té opinadors que em repugnen però reconec que és un bon diari -intel·lectaulemnt parlant-, així com El País, per exemple). Que Sostres insulta, ja ho sabem, però el que ell reflecteix és, en aquest article concret, un món al revés (quanta gent diu que parlar català és de pagès, etc, etc?). I quant al teu article sobre l'independentisme democràtic, no vull forçar-te a res, Déu me'n guard! Però t'ho vaig dir perquè, com a persona coherent amb els principis i dialogant en tots els fronts, m'agradaria que els teus seguidors blocaires obtinguessin un altre punt de vista d'algú que no parla amb la víscera o que el poden titllar d'esbiaixat ideològicament (com m'he trobat diverses vegades). Salut company!

Anónimo dijo...

Quereis ver lo que dicen de el hasta en la wikipedia:

http://es.wikipedia.org/wiki/Salvador_Sostres

http://ca.wikipedia.org/wiki/Salvador_Sostres